Aanmeldingswachttijd
Graag telefonisch overleg.
Behandelingswachttijd
Niet van toepassing. Direct volgend op de intakegesprekken.
Actualisatie: 20 februari 2023
Wanneer u de wachttijd te lang vind, kunt u altijd contact opnemen met de zorgaanbieder óf uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u ondersteunen zodat u binnen 4 weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt en dat de behandeling binnen 10 weken vanaf de intake begint. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de NzA. Indien u dit wenst kunt u contact leggen met de praktijk om na te vragen of de bovengenoemde aanmeldingswachttijd nog actueel is.
Waarneming bij afwezigheid behandelaar
Bij afwezigheid van uw behandelaar neemt een psychotherapeut, psychiater, of huisarts de diensten waar. Informatie hierover vindt u op het informatiebord in de wachtkamer, op de voicemail, en/of in afspraak met de behandelaar. Langer durende vakanties worden een jaar tot een half jaar van tevoren aangegeven op het informatiebord.
Tijdens de vakanties is er sprake van vervanging door een psychotherapeut en een psychiater (in verband met eventuele medicatie). De namen en telefoonnummers zijn terug te vinden op het informatiebord. Voor de vervangende collega bestaat altijd de mogelijkheid tot ruggenspraak.
In geval van een crisissituatie kunt u ook contact opnemen met de huisarts of de huisartsenpost in uw woonplaats.
Privacy
De behandelaar legt van iedere cliënt een dossier aan. Ten aanzien van de dossiervoering gelden er bepaalde verplichtingen vanuit de beroepsvereniging. Deze kunt u op de website van de LVVP terug vinden. U heeft wettelijk recht op een kopie en inzage in het dossier. Het verstrekken van informatie aan derden kan alleen met uw toestemming. Het verdient dringend aanbeveling de opgevraagde kopie van het dossier in een gesprek met de behandelaar te bespreken zodat er ruim tijd is voor het stellen van vragen over de inhoud.
Alle informatie betreffende de wet- en regelgeving omtrent privacy kunt u terug vinden op https://lvvp.info/over/wet-en-regelgeving en de Privacyverklaring 2023 van de praktijk.
Rechten
Wanneer u in therapie gaat, is er wettelijk sprake van een overeenkomst tussen u en de behandelaar. Daaraan zijn plichten verbonden die staan beschreven in de Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst (WGBO). Als u niet tevreden bent met de behandeling, kunt u dit het beste zo snel mogelijk met de behandelaar bespreken.
Mocht dit niet tot een oplossing leiden, kunt u een beroep doen op een bemiddelaar van de beroepsvereniging LVVP. Indien dit niet tot tevredenheid leidt, kunt u de Klachtencommissie van de LVVP aanschrijven. Meer informatie hierover vindt u op de website www.lvvp.info (kopje cliënt – hoe te handelen bij klachten over uw behandelaar.) Bovendien valt de psycholoog/psychotherapeut onder het tuchtrecht waardoor u ook een klacht kunt indienen bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.
Kwaliteitsregistratie
De behandelaar in deze vrijgevestigde praktijk heeft een registratie in het BIG-register als gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut. Het BIG-register is door de overheid opgericht in het kader van de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) (https://www.bigregistratie.nl). Het bewaakt de kwaliteit van de gezondheidszorg en geeft de cliënt duidelijkheid over de bevoegdheden van een zorgverlener.
De kwaliteit van de behandelaar is tevens gegarandeerd door het lidmaatschap van de beroepsvereniging LVVP (Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten) (www.lvvp.info). Met het lidmaatschap is de behandelaar gehouden aan een 5-jaarlijkse visitatie en de beroepscode van de vereniging (via de website: voor cliënten - wet- en regelgeving - beroepscode voor psychotherapeuten).
Verdere informatie betreffende de kwaliteit vindt u in het Kwaliteitsstatuut GGZ-Vrijgevestigde, dat u in de wachtkamer van de praktijk in kunt zien.