Tijdens de intakeprocedure worden de aanmeldingsredenen en bestaande psychische en lichamelijke klachten uitgebreid besproken. Er wordt nagegaan of er zorg verleend kan worden die aansluit op de zorgvraag. Psychodiagnostisch onderzoek behoort tot de mogelijkheden.
De intakeprocedure bestaat allereerst uit een kennismakingsgesprek om in te schatten of samenwerking mogelijk is. Er dient een basis van vertrouwen te zijn.
In het kennismakingsgesprek komen de klachten en een kort overzicht van de leefsituatie en de geschiedenis van de zorgvrager aan de orde. Mocht er sprake zijn van een crisissituatie, zal hier direct op worden ingespeeld. Er zal met het oog op de vergoeding van de behandeling van de zorgverlener gevraagd worden om de HoNOS+ vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst dient ertoe om de zorgvraag te bepalen teneinde tot een verantwoorde financiering te komen.
Na expliciete instemming van de zorgvrager aangaande het contact met de zorgverlener vindt een vervolg van de intakeprocedure plaats. Dit vervolg bestaat uit een drietal gesprekken waarin nogmaals de klachten, de geschiedenis en de leefsituatie van de zorgvrager aan de orde komen. Bovendien zal gevraagd worden een of meer vragenlijsten via het ROM-portaal van de LVVP in te vullen. Aan de hand van de verkregen gegevens wordt in samenspraak met de zorgvrager een diagnose gesteld en een advies gegeven aangaande het te volgen traject en de frequentie van het contact. Alleen met toestemming van de zorgvrager zal informatie van eerdere behandelingen opgevraagd worden. Dit geldt eveneens voor het versturen van informatie aangaande de diagnose en voorgestelde behandeling naar de huisarts.
Uiteindelijk wordt er een behandelovereenkomst (volgens wet WGBO) getekend.
De behandeling kan beginnen!